Hlíva s květákem
Recept na přípravu hlívy ústřičné s květákem nám poslal pan Petr Stejskalík z Brumovic. Prostřednictvím Ostravské rozhlasové rodinky vzkazuje, že je to jeho oblíbený letní recept, který je navíc zdravý.
Suroviny:
- hlíva ústřičná (množství podle potřeby)
- květák (množství podle potřeby)
- bílý jogurt
- středně velká mrkev
- bílá nebo zelená paprika
- česnek
- kmín
- kari koření
- olej
- cibule
- sůl
- pepř (podle chuti, nemusí být)
- citron
Postup:
1. Květák uvaříme do mírně křupava, hlívu omyjeme, stopky nakrájíme na menší kousky, zbytek na větší.
2. Připravíme si jogurt, do kterého dáme prolisovaný česnek a dvě lžičky kari koření.
3. Cibuli nakrájíme a zpěníme na oleji, přidáme nastrouhanou mrkev, zelenou papriku, krátce na to hlívu, přikryjeme a necháme dusit asi 10 minut.
4. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, dále květák a ještě krátce podusíme.
5. Přidáme šťávu z půlky citrónu a na závěr zamícháme připravený jogurt. Směs s jogurtem už nevaříme, jen zatepla promícháme.
Podáváme s bramborami a salátem, pan Petr má prý nejraději rajčatový s cibulí.
Přejeme dobrou chuť a panu Petrovi za jeho recept na hlívu s květákem děkujeme. Posíláme mu odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.