Houbová polévka se švestkami
Kuchařka Ostravské rozhlasové rodinky je bohatší o další recept. Poslala nám ho paní Elena z Ostravy. Píše, že asi 60 let mívali doma na Štědrý večer houbovou polévku se švestkami a tak nám svůj recept poslala.
Suroviny:
- sušené houby
- sušené švestky
- smetana ke šlehání
- bobkový list
- sůl
- hladká mouka
Postup:
Hrst sušených hub rozmačkáme v dlani, opláchneme a dáme s bobkovým listem do vody vařit. Po chvíli přidáme 4 až 5 sušených švestek, lepší jsou prý kvůli chuti s peckami. Po uvaření zahustíme hladkou moukou a smetanou, podle chuti osolíme.
Děkujeme paní Eleně za recept na polévku, která je u nich v rodině tradičním svátečním jídlem. Posíláme odměnu, tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.