Houbový guláš
Recept na údajně výtečný houbový guláš nám poslala do Ostravské rozhlasové rodinky paní Amálie Klapetková z Opavy.
Suroviny:
- houby (čerstvé nebo mražené)
- cibule
- česnek (podle chuti)
- brambora
- kostka bujónu
- olej
- mletá sladká paprika
- gulášové koření
- kmín
- sůl
- jíška podle potřeby
Postup:
1. Najemno nakrájenou cibuli osmahneme, přidáme utřený česnek, houby, kmín, sůl a zasypeme paprikou a gulášovým kořením. Zalijeme troškou vody a za občasného míchání dusíme doměkka.
2. Když šťáva částečně vysmahne, podlijeme vývarem. Chvíli vaříme, pak přidáme najemno nastrouhanou syrovou bramboru, kterou necháme rozvařit.
3. Podle potřeby zahustíme jíškou. Většinou už jíška není potřeba, protože je guláš zahuštěný díky nastrouhané bramboře, ale záleží na každém jak má rád.
Podáváme s knedlíkem, chlebem, ale i bramborami.
Paní Amálce posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky a také speciální houbařský nožík.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.