Ivana Šuláková: První narozeniny

14. duben 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostravská zoologická zahrada slaví. Tedy, přesněji řečeno, slaví tamní sloní samička Rashmi. Dnes dostane svůj první narozeninový dort. Při té příležitosti se na ni přijdou podívat stovky zvědavých návštěvníků. A možná jich bude daleko více.

Rashmi je ostravskou raritou. Není pouze jediným slůnětem ve zdejší zoologické zahradě. Je fenoménem, které do dříve špinavého a výhradně průmyslového města přivedl tisíce nových návštěvníků.

Ostrava už mnoho let používá všechny tradiční i moderní informační a reklamní kanály, aby potenciální návštěvníky přesvědčila o tom, že stojí za to ji navštívit. Že už není jen průmyslovým gigantem a netěží se v ní uhlí. Ale že je v tomto města řada atraktivních industriálních památek, cyklotrasy, místa k odpočinku i k zábavě. Prostě, že se tu dá žít i vidět něco zajímavého.

Nějaké turisty Ostrava díky různým reklamním kampaním bezesporu přilákala. Rashmi je ale rekordmanka. Byla to právě ona, kvůli které do moravskoslezské metropole přijely tisíce lidí. Svědčí o tom i návštěvnost ostravské zoo, která oproti předchozím rokům neuvěřitelně stoupla.

Nutno ale dodat i to, že bychom neměli zapomenout ani na jejího brášku. Narodil se o něco dříve, měl stejného tátu ale jinou mámu, a hlavně - neměl dost sil na to, aby i on mohl oslavit své první narozeniny. Narodil se jako první mládě v historii českých a slovenských zahrad a v lidech vyvolal obrovskou vlnu solidarity. I on přispěl k obrovskému zájmu o ostravskou zoo.

Oslavenec Rashmi se má čile k světu. A možná, že jeho jméno, které v překladu znamená paprsek, bude znamenat i onen symbolický paprsek pro Ostravu. Tak tedy, hodně zdraví a elánu!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.