Jak využít česnekové výhonky
Tentokrát vám nenabídneme recept na konkrétní pokrm, ale návod, jak využít česnekové výhonky. Poslala nám ho paní Lenka z Karviné.
Píše, že při pěstování česneku lidé často vyhazují po zaštipování dlouhé výhonky, na jejichž vrcholu je květenství. Tyto výhonky se ale dají použít v kuchyni. Nemají totiž tak silnou česnekovou chuť jako paličky česneku, jen mírnou a krásně voní. Mohou je často konzumovat i lidé, kterým česnek nedělá příliš dobře.
Paní Lenka používá nakrájené česnekové výhonky například pod maso, nebo do polévky. Co nestačí spotřebovat čerstvé, tak zamrazí a používá později. A také vyrábí pastu z česnekových výhonků. Rozmixuje je, přidá trochu soli a oleje, naplní do skleniček a dá do ledničky. Pastu také používá místo česneku - do polévek, guláše, na maso.
Děkujeme za zajímavý tip pro zahrádkáře, kteří v tomto období zaštipují česnek a posíláme paní Lence odměnu - tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka