Jak využít česnekové výhonky

Tentokrát vám nenabídneme recept na konkrétní pokrm, ale návod, jak využít česnekové výhonky. Poslala nám ho paní Lenka z Karviné.

Píše, že při pěstování česneku lidé často vyhazují po zaštipování dlouhé výhonky, na jejichž vrcholu je květenství. Tyto výhonky se ale dají použít v kuchyni. Nemají totiž tak silnou česnekovou chuť jako paličky česneku, jen mírnou a krásně voní. Mohou je často konzumovat i lidé, kterým česnek nedělá příliš dobře.

Paní Lenka používá nakrájené česnekové výhonky například pod maso, nebo do polévky. Co nestačí spotřebovat čerstvé, tak zamrazí a používá později. A také vyrábí pastu z česnekových výhonků. Rozmixuje je, přidá trochu soli a oleje, naplní do skleniček a dá do ledničky. Pastu také používá místo česneku - do polévek, guláše, na maso.

Děkujeme za zajímavý tip pro zahrádkáře, kteří v tomto období zaštipují česnek a posíláme paní Lence odměnu - tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.