Jemný kynutý koláč

Recept na koláč poslal pan Evžen z Ostravy. „Rád bych se s posluchači podělil o recept na jemný kynutý koláč. Tento koláč pekla babička, peče jej moje maminka a už i moje manželka. Je snadný na přípravu i pro ty kuchařky, které se bojí kynutého těsta,“ napsal v e-mailu pro Ostravskou rozhlasovou rodinku.

Suroviny:
- 300 g polohrubé mouky
- 50 g pískového cukru
- 3 žloutky
- 1 až 2 dl mléka
- 100 g másla
- sůl
- 30 g droždí
- ovoce

Postup:
1. V míse rozetřeme droždí se lžící cukru. Přidáme 4 lžíce vlažného mléka a 2 lžíce polohrubé mouky. Necháme vykynout kvásek.
2. Poté přidáme zbytek cukru, rozkvedlané žloutky, po částech mléko, rozpuštěné máslo, mouku a nakonec sůl.
3. Zpracujeme v ne moc tuhé těsto.
4. Po vykynutí těsto roztáhneme na vymazaný plech a necháme ještě 10 minut kynout.
5. Poklademe ovocem (nejlépe čerstvým), dáme drobenku a pečeme nejprve 10 minut při 180 stupních, poté troubu zeslabíme.

Pan Evžen dodává, že u nich vítězí koláč s borůvkami, po vytažení z trouby prý ani nestačí vychladnout a mizí velkou rychlostí.

Děkujeme panu Evženovi za recept i za fotky a posíláme mu odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky a jako bonus za fotky ještě cd s Arturem Kubicou a Túfarankou.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.