Jidáše

Paní Jiřina z Ostravy poslala Ostravské rozhlasové rodince tradiční velikonoční recept na pečivo, kterému se říká Jidáše. Kdysi se Jidáše pekly na Zelený čtvrtek. Ten bude zítra, tak si připomeňme tuto tradici a upečme si je také podle receptu, který používá paní Jiřina.

Uvedené množství surovin je na asi 25 kusů Jidášů, ale záleží samozřejmě na tom, jak velké je uděláte.

A co se týče jejich tvaru, tak mají prý symbolizovat provaz, na kterém se kdysi Jidáš oběsil poté, co zradil Ježíše. Podle lidové pověry by se jidáše měly upéct i sníst na zelený čtvrtek ráno a kdo je sní, tak se prý bude těšit celý rok dobrému zdraví.

Suroviny:
- 60 g krupicového cukru
- 500 g hladké mouky
- 300 ml smetany (12%)
- 40 g droždí
- 2 žloutky
- 150 g másla
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 1 vejce na potření
- med na pokapání

Postup:
Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravíme kvásek. Zhruba po čtvrthodině ho smícháme se zbytkem cukru a mouky, žloutky, měkkým máslem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli. Na závěr přilejeme vlažnou smetanu. Zaděláme těsto; pokud je třeba, podsypáváme ho moukou. Pak ho necháme asi hodinu kynout.

Troubu předehřejeme na 180 °C, na plech dáme pečicí papír. Z vykynutého těsta oddělujeme kousky a vyvalujeme z nich válečky. Na plechu je stočíme do spirály a necháme ještě čtvrt hodiny kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem a přibližně na 25 minut dáme do trouby. Horké jidáše pokapeme medem a podáváme.

Děkujeme paní Jiřině za připomenutí tradičního velikonočního jídla a posíláme jí odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.