Karamelový řez

Další z receptů pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Marie Němcová z Horní Bečvy a je to recept na karamelový řez. Jak píše paní Marie, je to trochu pracnější, ale stojí to za to!

Suroviny:
- 180 g cukru krupice
- 430 g másla
- 6 vajec
- 180 g polohrubé mouky
- prášek do pečiva
- 2 kg jablek
- ořechy, rozinky
- vanilkový cukr
- slazené kondenzované mléko
- vanilkový pudink

Postup:
Nejdříve uděláme piškot. Dobře vyšleháme 180 g cukru krupice, 180 g másla a 6 žloutků. Potom přidáme 180 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva a sníh z 6 bílků. Těsto dáme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a pečeme v horké troubě.

Připravíme si náplň. Asi 2 kg jablek ořežeme, zbavíme jadřinců, nahrubo nastrouháme, rozvaříme, vydusíme, přidáme nakrájené ořechy, rozinky dle chuti a 1 vanilkový cukr.

Dále si připravíme krém. Slazené kondenzované mléko vaříme v konzervě 2 hodiny ve vodě. Pak vychladnutí konzervu otevřeme a uvnitř už máme karamel. Ušleháme 1/4 kg másla s karamelem a vlažným vanilkovým pudinkem uvařeným ve 0,3 l vody.

Vychlazený piškot potřeme jablkovou náplní, potom krémem a na povrch nastrouháme hrubě čokoládu.

Paní Marii děkujeme za recept, jako odměnu jí posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky a knihu Pavla Maurera Nejezte blbě.

Připomínáme také adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo