Karpatský řízek

Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Marie z Ostravy-Bartovic a je to recept na Karpatský řízek. Paní Marie píše, že tento recept získala asi před 15 lety od kamarádky. Recept je na 6 porcí.

Suroviny:

- 6 plátků po 150 g vepřového krčku
- 6 kostek karpatského bujónu
- 250 g roztíratelného směsného tuku do zálivky
- 3 vejce
- 150 g hladké mouky
- 250 g sádla (nebo oleje) na smažení

Postup:

  1. Připravíme si zálivku – z 1 l vody, 6 kostek bujónu a 250 g tuku.
  2. Vepřové plátky obalíme v mouce, pak v rozšlehaném vejci a na rozpáleném tuku opečeme na obou stranách do zlatova.
  3. Opečené řízky dáme do hlubokého pekáče a zalejeme zálivkou.
  4. Vše zahřejeme, aby se ingredience spojily, a pak teplé nalejeme na opečené řízky a pečeme asi hodinu při teplotě 200 až 250 °C.

Solit maso ani zálivku nemusíme, bujóny jsou slané dost.

 

Děkujeme za recept a paní Marii posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.