Kocourkov jak má být

14. březen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Sociální kolaps hrozí podle Kumara Vishwanathana v komunitě ostravských Romů. Ti totiž podle něj nemají na jídlo a nájem. A to vše kvůli reklamním mobilním telefonům.

0:00
/
0:00

Cedulku s nápisem Exekutor si na protest proti zabavení sociálních dávek pověsily na krk romské ženy z ostravského Přívozu. Cítí se být oklamané, že musí platit účty za mobilní telefony, které dostaly zadarmo při podpisu pojistné smlouvy. Přiznám se, že když na začátku měsíce spočítám červené složenky, které musím zaplatit, taky mám někdy chuť pověsit si na krk cedulku a jít demonstrovat. Jenomže dluhy se musí platit a mně na rozdíl od našich sociálně slabých spoluobčanů nezachrání ani Kumar ani Motejl. Takže nezbývá nic jiného než zaplatit a do další výplaty si zase utáhnout opasek. Jenom mám v poslední době pocit, že naše protidiskriminační opatření pomalu dosahují dokonalosti. Úřednice za přepážkou moc dobře ví, že zájemce o pojištění nemá zájem o pojistku ale o reklamní telefon. Nový klient má už u okénka dávno spočítáno, za kolik ho prodá v nejbližší zastavárně. No a poslanci rychle přemýšlejí, jak změnit zákon, aby exekutoři nemohli zabavovat sociální dávky. Prostě Kocourkov jak má být.

autor: Marcela Hladká
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.