Koláč s jablky a krémem

Autorkou receptu na „neskutečně dobrý koláč s jablky a krémem“ je paní Jarmila Pacigová z Ostravy-Poruby. Paní Jarmila stojí mimochodem za úplně prvním receptem Ostravské rozhlasové rodinky.

Suroviny:
Na těsto...
- 120 g cukru krupice
- 1 vejce
- 100 ml oleje
- 250 ml mléka
- 300 g polohrubé mouky
- půl prášku do pečiva
Na náplň...
- 3 nastrouhaná jablka
- vanilkový cukr
- skořice
Na krém...
- 300 ml mléka
- 1 vanilkový pudink
- cukr
- 150 g másla
- 150 g tvarohu
- rum

Postup:
1. Vyšleháme vejce a cukr, přidáme olej, mléko a mouku s práškem do pečiva a pořádně promícháme.
2. Na dno dortové formy (průměr asi 26 cm) nastrouháme jablka, ochutíme vanilkovým cukrem a skořicí a na ně nalejeme těsto.
3. Pečeme na 180 °C. Vychladlé otočíme jablky nahoru (těsto je dole).
4. Připravíme si krém. Uvaříme pudink s mlékem (necháme trochu zchladnout), přidáme tvaroh, máslo, rum, cukr (dle chuti) a spolu vyšleháme.
5. A teď už na upečený koláč (na jablka) naneseme krém. Můžeme posypat grankem, nebo strouhanou čokoládou.

Děkujeme paní Jarmile a posíláme jí tričko a pěkné CD.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.