Kološvárské zelí

Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Maria Čerchová z Ostravy. Kološvárské zelí (někdy se uvádí také koložvárské) možná znáte, možná ne – každopádně vyzkoušejte, jak ho připravuje paní Maria.

Suroviny:
- 500 g mleté vepřové plece
- 200 g klobásky
- 1 kg kysaného zelí
- 100 g rýže
- 1 cibule
- sádlo
- 2 dl zakysané smetany
- sůl
- mletá paprika sladká
- cukr

Postup:
Na polovině sádla orestujeme překrájené zelí a propláchnutou rýži. Podlijeme vodou, mírně osolíme, podle chuti i trochu osladíme, a dusíme do měkka.

Na druhé polovině sádla orestujeme nakrájenou cibuli a mleté maso; přidáme sůl, papriku a krátce podusíme.

Do pekáče dáváme zelí s rýží (část ponechat pro horní vrstvu), nakrájenou klobásku, mleté maso, nahoře bude zase zelí s rýží. Zalijeme zakysanou smetanou, přikryjeme a dusíme v troubě asi půl hodiny.

Paní Marii děkujeme za recept a posíláme jí odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky a roční předplatné časopisu 100+1 Ekonomie.

Připomínáme také adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo