Konec haléřů v Čechách

13. srpen 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Víte, co se stane 1. září v našich peněženkách? Po 120 letech v nich už nenajdete ani jednu platnou haléřovou minci. Posledním mohykánem, který ještě odolal tržnímu světu, jsou padesátníky. Od září se ale stanou také jen součástí naší měnové historie.

0:00
/
0:00

Jako dítě jsem s oblibou utrácel pětníky za lenochy - linkované podložky pro psaní. Jenže před 16 lety pětníky zmizely. Za dvacetník jsem kupoval nezapomenutelné lízátko v povoskovaném papíře. No a dvacetníky jsme pohřbili před patnácti lety. A teď házíme za hlavu i padesátníky. Nenápadně a pod rouškou ekonomické nutnosti končí haléřový svět v našich kapsách. A peněženky se pomalu zbaví hliníkového ošoupání. Přiznám se, že až nyní při psaní této poznámky mně dochází, jak velká změna to vlastně je. A jak masivní revoluce nastane, až se našich korun zbavíme úplně a přejdeme na jednotnou evropskou měnu. Ale zase tak předbíhat nechci.

Jako při každém rušení mincí přichází na přetřes matematika základní školy. Celková částka za nákup se bude totiž u pokladny zaokrouhlovat na celé koruny. Do 49 haléřů v drtivé většině případů směrem dolů a od padesáti haléřů na celou následující korunu. Bude to přehlednější, než když se zaokrouhlovalo vzhledem k padesátníku a všichni slibují, že to jako zákazníci téměř nepocítíme, protože jednotlivé položky haléře mít budou. No uvidíme.

Teď v tuto chvíli si ale vychutnejme ten jedinečný moment, o kterém se pak bude psát v ekonomických příručkách jako o konci haléřových platidel v českých luzích. Prostě jsme se sami rozhodli, že ty malé věci nechceme, že je hromadíme kdesi na stole, že je necháváme pokladním a že jich skutečně obíhá jen malé torzo. Nostalgii bych ovšem trochu porušil malým zvoláním. Lidi, ne abyste přestali používat jednokorunové mince. Velmi nerad bych tady za pár let vzpomínal, jak jsem si kdysi za korunu kupoval zápalky!

autor: mrk
Spustit audio