Kravařský odpust, motocykloví kaskadéři v Ostravě, festival Hrady.cz... Vyberte si z našich tipů

19. srpen 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

V Kravařích dnes začíná tradiční Kravařský odpust. Až do pondělka nabízí jak divokou zábavu na nejrůznějších pouťových atrakcích v areálu Mezivodky, tak typické jarmareční zboží, koncerty a v neděli také slavnostní pouťové mše v místním farním kostele.

A když už budete v Kravařích, stavte se také večer v zámeckém parku. V půl páté tam začíná cyklopiknik, výstava historických závodních kol a také stylová tančírna.

Také nedaleká Bělá zve na třídenní Obecní slavnosti. Dnes na prostranství před víceúčelovým sálem nabízí od 19 hodin bubenickou show a poté letní kino. Hlavní program se pak odehraje zítra od 14. hodin.

Čtěte také

A ještě jednou z Hlučínska, obec Závada dnes převezme ocenění z krajského kola Vesnice roku. U té příležitosti mimo jiné pořádá i tradiční Strassenfest. Vše začíná v 16 hodin na hřišti TJ Sokol Závada.

Do Suchdola nad Odrou dnes dorazí jezdci na koních v rámci své letošní trasy Československého Ponny Expressu. A můžete být při tom, pokud přijdete v 15 hodin do areálu Malá Skála v Kletné. Připravena je tam westernová show i country zábava.

V Ostravě si přijdou na své milovníci rychlých kol. Na polygonu Libros  totiž dnes začíná soutěž motocyklových kaskadérů. Areál se pro diváky otevírá už ve 12 hodin.

A další sportovní událost nás zavádí také do Ostravy. Ostravský chachar, to je dvoudenní festival cyklistiky. Právě dnes  v areálu Landek Parku proběhne od 16 hodin finále Českého poháru handicapovaných cyklistů.

A ještě pozvánka na Bruntálsko. Obec Nové Heřminovy pořádá dnes od 16 hodin 11. ročník festivalu Rockem proti přehradě.

Sobota

V Hradci nad Moravicí jste zváni na festival Hrady CZ. V areálu Mariánských luk vystoupí například Xindl X, Divokej Bill či Chinaski. Program začíná od 12 hodin.

Hrad Hukvaldy ovládnou nadpřirozené bytosti. Strašidelný hrad se pro návštěvníky otevře v sobotu hned dvakrát, poprvé v 19 hodin, podruhé až ve 21:15.

Na hradě Sovinec se uskuteční velký lukostřelecký turnaj. V sobotu se utkají profesionální střelci, v neděli pak můžete zkusit své štěstí i vy. Kromě toho je po oba dny pro návštěvníky připraven bohatý program, v němž nechybí hudba, řemesla, ale také živá zvířata.

A historií o víkendu ožívá také hrad Starý Jičín. Šermířské souboje, ukázky řemesel i středověké medicíny, to vše bude k vidění v sobotu od 10 do 16:30 hodin.

Čtěte také

Jak se žilo vojákům v pevnosti v době Napoleonských válek, to můžete zjistit v Mostech u Jablunkova. Program je pro návštěvníky přichystán ve Velké šanci od 10 do 15 hodin.

Ve Frýdlantu nad Ostravicí pak můžete navštívit Trh lidových řemesel. Po celý den budou řemeslníci prodávat své zboží na prostranství před knihovnou a pro návštěvníky je připraven i lákavý hudební program. Večer od půl deváté třeba vystoupí kapela Olympic.

V Ostravě se o víkendu koná Výstava koček. K obdivování jsou na výstavišti Černá louka. A večer si pak můžete zajít na noční prohlídku Dolu Michal. Začátek je ve 21 hodin.

Frýdek-Místek je v sobotu centrem dobrého jídla. Po celý den budete mít možnost ochutnávat na náměstí Svobody celou řadu místních i zahraničních specialit. Navíc můžete přispět k zdolání kuriózního rekordu, a to v pití třetinkových piv.

Neděle

Tradiční Borůvkové hody o tomto víkendu ovládly Malou Morávku a Karlov pod Pradědem. Ještě i v neděli můžete ve 14 restauracích ochutnávat nejrůznější pokrmy z těchto lesních plodů.

Krnově se pak od 9 do 12 hodin koná Bleší trh. Pokud něco zajímavého sháníte či potřebujete prodat, stavte se na Staroměstské ulici.

V Ostravě končí třídenní svátek motocyklových kaskadérů. Czech stunt days v areálu Polygonu Libros nicméně nabízí bohatou podívanou, a to už od 11 hodin až do slavnostního vyhlášení vítězů v 16 hodin. 

Čtěte také

V Novém Jičíně budou vyhrávat dechové kapely. Festival Novojičínské od-dechovky začíná ve 13 hodin v Zahradě Nové Slunce.

Pokud zamíříte na frýdecký zámek, tak vás tam čekají styloví průvodci v dobových kostýmech. A pokud s sebou máte i malé děti, vemte je na prohlídku Po stopách malé arcivévodkyně ve 14 hodin. Při ní se rozhodně nudit nebudou. Navíc právě děti určitě zaujme i výstava Svět z kostek, na které budete z důmyslných obřích staveb z lega žasnout i vy.

Ve Frýdku-Místku si navíc můžete připomenout i události 21. srpna 1968. Sraz zájemců je v 9 hodin dopoledne u Památníku osvobození.

Pokud byste se chtěli projet veteránem značky Tatra, tak v neděli máte možnost. Stačí přijít před Muzeum nákladních automobilů Tatra v Kopřivnici, kde vás budou čekat připravená vozidla, a to mezi 9. a 18. hodinou.

Spustit audio

Související