Krkovice v alobalu
Dalším receptem přispěla paní Danuše Čermáková z Hradce nad Moravicí. Ostravská rozhlasová rodinka je tak bohatší o recept na krkovici v alobalu. Zde popsaný recept je na jednu porci.
Suroviny:
- vepřová krkovice
- 1 větší syrový brambor
- 2 stroužky česneku
- anglická slanina
- vajíčko
- sůl
- pepř
- kmín
- sladká paprika
- máslo
Postup:
1. Vepřovou krkovici mírně naklepeme, osolíme, opepříme, pokmínujeme a posypeme nakrájeným česnekem.
2. Na silnější alobal, ve tvaru čtverce, doprostřed položíme plátek másla, na máslo položíme krkovici, na ni rozložíme plátky anglické slaniny.
3. Potom najemno nastrouháme syrový brambor a přikryjeme jím ve vrstvě 1,5 cm celou krkovici.
4. Uprostřed uděláme v nastrouhaném bramboru důlek a do něj rozbijeme 1 vejce, které posypeme troškou papriky.
5. To vše zabalíme do tvaru kužele, aby při zapékání nevyteklo. Na vrchu kužele alobalu necháme malý otvor.
6. Vložíme na plech, dáme do trouby a zapékáme asi 20 min na 180 °C a poté snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme asi hodinu.
Podáváme s různými saláty.
Děkujeme paní Anežce za recept a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.