Kvašáková polévka

Máte nějaký recept co dělat, když se probudíte ráno po nějaké oslavě, bolí vás hlava a není vám úplně dobře od žaludku? Paní Herta z Těšína nám poslala starý rodinný recept právě pro tuto situaci. Je to kvašáková polévka, takzvaná vyprošťovačka.

Paní Herta píše, že je opravdu výborná po Silvestru, nebo nějaké jiné větší oslavě. Složení té polévky je tak trochu neobvyklé, používá se mimo jiné i lák z okurek. Je to na vás, jestli tento recept vyzkoušíte, ale zajímavý určitě je.

Suroviny:
- 1 litr kvašákové vody (okurkový lák)
- 1 litr uzeného vývaru
- kelímek 30% smetany
- lžička hladké mouky
- chilli koření
- česnek
- brambory

Postup:
Smícháme 1litr kvašákové vody (okurkového láku) a 1 litr uzeného vývaru, ve kterém jsme povařili i kořenovou zeleninu a česnek. Do kelímku třicetiprocentní smetany ke šlehání vmícháme lžičku hladké mouky a chilli koření. Vše přidáme do polévky a povaříme 4 až 5 minut. Při podávání přidáme do polévky vařený brambor.


Posílejte nám své jarní recepty. Určitě by nás zajímalo, co pro vás znamená jaro na talíři.

Děkujeme paní Hertě za recept, za který jí posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.