Kyselice s uzeným masem

Dnes budeme vařit podle pana Jiřího z Frenštátu pod Radhoštěm. Poslal nám recept na polévku kyselici s uzeným masem.

Suroviny:

- větší uzená křížová kost   
- 1/2 kg kysaného zelí
- sůl
- bobkový list
- drcený kmín
- celý pepř
- nové koření
- majoránka
- česnek
- cibule
- smetana
- hladká mouka (není nutná)

Postup:

1, Nejprve uvaříme uzenou křížovou kost s bobkovým listem, celým pepřem a novým kořením.
2, Kysané zelí nakrájíme na menší kousky a povaříme ho ve vývaru,
3. Mezitím obereme maso z křížové kosti, pokrájíme na menší kousky a orestujeme ho na cibulce. Pak maso přidáme zpět do polévky a ještě chvíli povaříme.
4, Ochutíme kořením a dosolíme, ale opatrně - z uzeného masa bývá polévka už slaná docela dost. Přidáme prolisovaný česnek a můžeme polévku trochu zahustit hladkou moukou.
5, Přidáme smetanu a podáváme.

Děkujeme panu Jiřímu a posíláme mu odměnu - tričko Ostravské rozhlasové rodinky.


Recepty (nejlépe i s
vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.