Kyškové řezy

Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Marie Ondruchová z Horní Bečvy. Je to recept na kyškové řezy.

Suroviny:
- 250 g mletého cukru
- 2 vejce
- 2 dcl oleje
- 250 g polohrubé mouky
- 1 až 2 lžíce kakaa
- 1 lžíce jedlé sody
- 0,5 l kyšky
- ořechy
Na polevu
- 150 g mletého cukru
- 60 g másla
- 2 až 4 lžíce rumu
- 2 lžíce kakaa

Postup:
1. Čtvrt kila mletého cukru šleháme se dvěma žloutky, přidáme sníh ze dvou bílků, olej, polohrubou mouku, 1 až 2 lžíce kakaa, sodu a půl litru kyšky.
2. Vše smícháme a přidáme nahrubo nakrájené ořechy. Aby se vám těsto lépe zpracovávalo, přidávejte mouku a další ingredience postupně, po troškách.
3. Připravíme si také polevu. Cukr rozšleháme s 60 g rozpuštěného másla, přidáme lžíci horké vody, 2 až 4 lžíce rumu a dvě lžíce kakaa.
4. Těsto dáme na plech, přidáme polevu, posypeme nahrubo nakrájenými ořechy a pečeme.

Paní Marii děkujeme za recept a posíláme jí odměnu.

Připomínáme také adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.