Martin Knitl: Vánoce a gramatika

2. prosinec 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Dvě věci, které spolu zdánlivě nemají vůbec nic společného - Vánoce a vyjmenovaná slova po "B". Poznámka je zároveň vyjádřením podpory rodičům dětí školou povinných.

Celý byt postupně zaplavuje vůně prvního vánočního cukroví, které už opustilo troubu a čeká na zdobení. Do toho se ozývají slabé údery učebnice jazyka českého o hranu stolu.

Ano, v tu chvíli už mi trochu dochází trpělivost, protože informace o tom, že "vojáci dobyli pevnost" neznamená, že ji rozmlátili, nýbrž získali, a tím pádem se ve slově "dobyli" nepíše měkké, ale naopak tvrdé "y".

Jeden z mých dvou třeťáků chápavě přikyvuje a v následující větě výchovně pojednávající o tom, že "nabyté vědomosti šlechtí ducha", opět suverénně napíše "i" měkké, protože to je podle něj stejné jako se zbraní - ta se přece nabíjí s měkkým "i".

Milí rodičové, pokud stejně jako u nás doma zápolíte s prvním náporem vyjmenovaných slov a trápíte se úvahami, jak vysvětlit tvrdé "y" ve slovech jako "Bydžov" nebo "Zbyněk", můžeme soucítit všichni tak nějak pospolu.

Vánoční nálada už rozrazila dveře, dopisy Ježíškovi jsou dávno fuč, v lednici se vrší suroviny na další cukroví a do toho všeho dramaticky zasahují záludnosti naší krásné a barevné mateřské řeči.

Finiš před pololetním vysvědčením a Vánoce, to je boj z posledních sil. Ale co naplat, kalendář neošálíte, nezpomalíte ani nezrychlíte.

Oblíbené jazykozpytné diktáty o bidle, na kterém mají ptáci dobré bydlo anebo v životě běžně neuchopitelná dilemata, zda tady někdo zbyl či kdo koho vlastně zbil, to je opravdu krásná kulisa hledání loňské purpury.

Vyjmenovaná slova po "B" pro mě vždy budou vonět kakaem, máslem a polevou na perníčky. Zoufalost snad vyprchá brzy, i když teď po neděli pro změnu začneme řešit, co dělá mlynář, když nechce mlít obilí. Vyjmenovaná slova po "L" prožijeme zcela jistě při výrobě vanilkových rohlíčků. Škoda, že právě ten "rohlíček" mezi ně nepatří.

Milí rodičové a kolegové, držte se!

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.