Masové koule v kysaném zelí
Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Eva Mazurová z Krnova. Je to recept na masové koule v kysaném zelí. Prý ho kdysi slyšela v rádiu od zpěvačky Hany Zagorové.
Suroviny:
- kysané zelí
- housky
- mleté maso (mix vepřové a hovězí)
- cibule
- rajský protlak
- kmín
- pepř
- vegeta
- bobkový list
- mouka
Postup:
Kysané zelí (pokud je hodně kyselé, propláchneme vodou) dáme vařit. Přidáme kmín, rajský protlak a 3 až 4 lžičky vegety. Můžeme přidat i bobkový list. Chvíli vaříme a pak už přidáváme masové koule.
Ty si vyrobíme z mletého vepřového a hovězího masa, cibule, pepře, vegety a namočené housky. Vše pořádně zpracujeme a promícháme a děláme koule velikosti karbanátku.
Ty vložíme do zelí a vaříme. Vaříme mírně, po nějaké době koule opatrně otočíme a vaříme dál. Když jsou koule uvařené, opatrně je vyndáme, aby se nerozpadly, zelí můžeme zahustit trochou mouky a ještě povaříme.
Paní Eva servíruje toto jídlo na dezertním talířku. Nejprve dává zelí, na něj masovou kouli a úplně nahoru zakysanou smetanu (ta může, ale nemusí být). K tomu chleba.
A ještě jedna rada - podle paní Evy je lepší toto jídlo vařit o den dříve, aby se masové koule v zelí pořádně rozležely.
Paní Evě děkujeme za recept a posíláme jí jako dárek tričko Ostravské rozhlasové rodinky a roční předplatné časopisu 100+1 Historie.
Připomínáme také adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.