Mediální realita

11. prosinec 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostrava včera hostila pětici premiérů evropských zemí. Přijeli na pozvání českého ministerského předsedy Mirka Topolánka. Politikové řešili budoucnost Kosova, Evropské unie nebo vstup zemí do schengenského prostoru. Ostravané přitom ani netušili, že se v jednom z největších hotelů ve městě sešla u stolu politická elita.

0:00
/
0:00

Polsko, Česko, Maďarsko, Slovensko a Slovinsko - vlajky těchto pět zemí visely včera nad vstupem do ostravského hotelu Imperial. Mnozí z vás si asi říkají, že na tom není nic zvláštního. Vždyť právě sem přece pravidelně jezdívají různí cizozemci, pořádají se významné mezinárodní konference, soutěže a přehlídky! A tak se to různými vlajkami na hotelu každou chvíli přímo hemží.

Jedna okolnost ale byla přeci jen nevšední. Takovou koncentraci policistů a ramenatých mužů z ochranky Imperial skutečně často nezažívá. Snad jen díky nim Ostravané zjistili, že se v centru krajského města děje skutečně něco výjimečného. A jejich reakce? Většinou velmi vlažné, některé i úsměvné: "A co z toho, kurňa, mam," prohlásil jeden ze zevlujících kolemjdoucích. "Mliko levnějši nebude, pivo tež ni a za plyn se přišči rok nedoplatim. Tož, co je mi po tych pohlavarach!"

Co na to říci? Upřímně, taky si myslím, že většinu obyčejných Ostravanů schůzka takzvané Visegradské čtyřky a Slovinska moc nezajímala. Mají jiné starosti než tři stovky novinářů, kteří hltali slova vrcholných politiků a pořizovali záznamy jejich výpovědí na diktafony, kamery a mikrofony. Mám pro nezúčastněné Ostravany pochopení. Prostě je více zajímá, jak uživí svou pětičlennou rodinu, když je jeden z rodičů bez práce. Taky mohou mít namísto Schengenu v hlavě spíše nákup předvánočních dárků a místo starosti o protiraketový radar je více trápí výpadek signálu v jejich mobilním telefonu. Žijí si svým obyčejným životem.

My, novináři, žijeme v jiném světě. Já mu říkám "mediální realita". Odehrávají se v něm nadmíru důležité události. Hýbou zpravodajstvím novin, televizí a rádií. Jestli ale hýbou lidmi, si opravdu tvrdit netroufám.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.