Medové perníčky

Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Marie Herzigová z Ostravy. Je to recept na medové perníčky, kterých z následujících surovin upečeme zhruba 4 plechy.

Suroviny:
- 600 g hladké mouky
- 350 g práškového cukru
- 125 g medu
- 40 g rozpuštěného másla
- 3 celá vejce a jeden žloutek
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce kakaa
- 1 hrst mletých ořechů
- skořice, perníkové koření
- marmeláda
- citrón s cukrem na polevu

Postup:
V míse rozmícháme těsto a na vále ho vypracujeme do hladka. Rozdělíme na poloviny, dáme do igelitového sáčku na 12 až 24 hodin odpočinout.

Poté na pomoučeném vále těsto vyválíme asi na 3 až 4 mm placku. Z ní vykrajujeme kulatou formičkou kolečka. Pečeme je na plechu s pečícím papírem asi 10 minut na 150 až 160 °C.

Po vychladnutí kolečka slepíme marmeládou a připravíme si polevu. Šťávu z jednoho citronu a 4 až 6 lžic mletého cukru třeme v misce do hladké hmoty, kterou pak mašlovačkou potřeme kolečka.

Po ztuhnutí perníčky ještě dáme do krabiček a přidáme 2 až 3 kousky jablek. Perníčky tak do rána změknou.

Paní Marii z Ostravy děkujeme za recept a jako odměnu pro ni máme tričko Ostravské rozhlasové rodinky a CD album Miroslava Žbirky s názvem Miro.

Připomínáme také adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo