Menšíkova neobyčejná zelňačka
Paní Blažena z Frýdlantu nad Ostravicí nám poslala recept na Menšíkovu neobyčejnou zelňačku. Píše, že ho získala přímo od pana Vladimíra Menšíka a že u nich doma všem tato zelňačka moc chutná.
Suroviny:
- 300 g kysaného zelí
- 300 g hub (mohou být i sušené)
- klobása
- 1/4 šálku sladké smetany
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce rajského protlaku nebo kečupu
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- bobkový list
Postup:
Do litru a půl vody dáme kysané zelí i s lákem, zelí nejprve pokrájíme nadrobno. Dále přidáme houby (pokud jsou sušené, tak je nejprve namočíme do mléka a pak, až se napijí, tak je vymačkáme a dáme do vody), dále koření, cukr a protlak a vaříme 45 minut. Pak dobře rozmícháme smetanu s moukou, přidáme do polévky, dáme tam i nakrájenou klobásu a ještě asi 3 minuty povaříme.
Podáváme s chlebem. Paní Blažena zdůrazňuje, že tato polévka je velmi dobrá a všem vždy chutnala.
Děkujeme za recept a naší milé paní posluchačce posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka