Města a instituce myslí na lidi i na Štědrý den

24. prosinec 2011
Zprávy , Zprávy

Dnes je Štědrý den. Děti se konečně dočkaly, protože přijde "ježíšek", který jim přinese dárky. Tento lidový zvyk a řada dalších se váže k vánočním dnům a v tradiční české společnosti přetrvává po staletí. Pro křesťany jsou Vánoce vyvrcholením adventu. V některých městech se pak vytvářejí i nové tradice.

Havířovská radnice dnes pohostí téměř padesátku osamělých seniorů. Ve 14 hodin zasednou ke štědrovečerní tabuli spolu s primátorem města Zdeňkem Osmanczykem. Kromě pohoštění je pro ně připraveno povídání o vánočních zvycích, zpěv koled i malé dárečky. Havířovská radnice chce tímto způsobem udělat radost opuštěným lidem už třetím rokem.

„Město vnímá osamělost seniorů jako jeden z nejpodstatnějších sociálních problémů v této skupině našich obyvatel. Proto se na Štědrý den vedení města s těmito lidmi sejde. Povečeří spolu hrachovou polévku a kuřecí řízek s bramborovým salátem,“ dodala mluvčí havířovského magistrátu Eva Wojnarová.

Na staré nebo nemocné lidi myslí také ve Frýdku-Místku, kde je i letos obdarují školáci. Se svými učiteli pro ně vyrobili drobné vánoční předměty. Jsou mezi nimi originální ozdoby z včelího vosku nebo keramiky, svícny a perníky. Radost udělají klientům v domě Sára pro ženy a matky s dětmi a kromě hospice poputují i do Domu pokojného stáří na Mariánském náměstí a podělí se o ně i obyvatelé Oázy pokoje pro psychicky nemocné.

Na Štědrý večer Všichni spolu v Bohumíně

Štědrý večer stráví stovky obyvatel Bohumína opět na svém centrálním náměstí. Tuto novodobou tradici dodržují místní na 24. prosince už řadu let a v kraji je ojedinělá. Kromě setkání s přáteli na ně čeká i kulturní program v podobě ohňové šou, živé hudby nebo třeba rozdávání svíček jako symbolu Vánoc.

„Po štědrovečerní večeři a rozbalování dárků mohou Bohumíňané a samozřejmě nejen oni zamířit na náměstí před radnici, aby se tady setkali s přáteli a se známými a popřáli si hezké Vánoce. Akce na Štědrý večer Všichni spolu se uskuteční už poosmnácté a slavnostní tečku udělá za celým večerem tradiční vánoční ohňostroj,” říká mluvčí Bohumína Lucie Balcarová.

K návštěvě dnes láká i zoo nebo galerie

Ostravský Dům umění zve k návštěvě i na Štědrý den. Mezi dalšími muzei a galeriemi v kraji je tak světlou výjimkou. Navíc je v Domě umění v současné době k vidění unikátní výstava české moderny Černá slunce, kterou v krátkém čase shlédly od jejího otevření už 3000 lidí. Na Štědrý den měla galerie s velkým ohlasem otevřeno už vloni.

„Na Štědrý den budeme mít otevřeno od 10:00 do 14:00. Vedla nás k tomu hlavně dobrá zkušenost z loňského roku, kdy k nám přišlo několik desítek lidí – hlavně tedy tatínků s dětmi. Říkali, že je maminky vyslaly ven na procházku, a protože byla zima, tak se přišli ohřát a trošku se pobavit a vzdělat v galerii,“ potvrzuje pracovnice galerie Jana Šrubařová.

Štědrý den můžete také využít k návštěvě zoo. Ostravská zoologická zahrada je otevřena každý den v roce a bude tedy otevřena i po celou dobu vánočních svátků, vždy od 9:00 do 16:00 hod. Pavilony se zavírají o hodinu dříve. Všechny děti do 15 let mohou na Štědrý den tradičně přijít do zoo zdarma.

Rashmi na sněhu

„Vydrží-li sněhová nadílka, mohou se návštěvníci mimo jiné těšit z neobvyklého pohledu na teplomilná zvířata v zasněžených venkovních výbězích. Hned u vstupu do zoo kontrastují s bílou barvou nepřehlédnutelní sytě zbarvení plameňáci kubánští. Neklesají-li teploty hluboko pod bod mrazu, seznamuje se v dopoledních hodinách se sněhem i malá sloní samička Rashmi. Očichává ho, ochutnává, válí se v něm,“ dodává mluvčí zahrady Šárka Kalousková.

Kromě zvířat chovaných v zoo si mohou návštěvníci užít také pozorování ptáků žijících volně v areálu zoo, kteří hledají něco k snědku u krmítek, nebo si pochutnávají na dobrotách rozvěšených po stromech a keřích. Návštěvníci si mohou něco zobání pro ptáčky vyzvednout zdarma u vstupu do zoo.

autoři: tif , čan , š.iva , Jana Jeckelová
Spustit audio