Město Bohumín chce oživit zašlou slávu starých parních tramvají

13. říjen 2023 08:20

Dnes je to na den přesně 120 let od chvíle, kdy Bohumínem na Karvinsku poprvé projela parní tramvaj. Toto město bylo první v Těšínském Slezsku, kde se mohli lidé svézt po úzkorozchodné dráze. V Bohumíně jsou na tramvajovou historii velmi hrdí a na staré časy tam narazíte na mnoha místech.

„Stojíme vlastně před vlakovým nádražím v Bohumíně – konečná stanice mezi Starým a Novým Bohumínem. Na pěší zóně je i pozůstatek té tramvajové trati,“ říká místostarosta Lumír Macura (SOCDEM) k původní trase prvních dvou vozů.

Už v roce 1902 tudy jezdila koňská tramvaj, tu ale rychle nahradily parní vozy. „Ve městě jsou ještě pozůstatky dvou vozoven. Jedna je ve Starém Bohumíně naproti nemocnice a jedna poblíž centra. Dlouhodobě připravujeme projekt, kdy bychom chtěli vyrobit repliku té tramvaje a umístit ji na konečné stanici ve Starém Bohumíně na náměstí,“ dodává Macura. Replika by mohla být hotová v příštím roce, radnice na to musí ale sehnat peníze.

Úzkorozchodné tramvajové tratě nejenom tady, ale i na celém Karvinsku a v Ostravě byly ve své době fenoménem. Nejen celkovou délkou přes 60 kilometrů. Bohumínské tramvaje připomíná i kus původní trati v nové dlažbě na pěší zóně, mnoho dalších tabulí s fotografiemi. A na Studentské ulici, stačí se dobře dívat, i vyrytá čísla u chodníku.

Později se několikrát o znovuzavedení tramvají uvažovalo, z Orlové přes Rychvald do Bohumína, ale k ničemu takovému dodnes nedošlo.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související