Mistrovství zlodějů

28. duben 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostrava je v těchto dnech cílem nejen pro hokejové fandy, ale také pro zloděje. Zájemci o cizí majetek jsou přesvědčeni, že finští nebo třeba japonští návštěvníci musejí být zlatým dolem. Policie proto rozšiřuje zprávy ve svodkách a má více než plné ruce práce.

Co finský turista s pomalovaným obličejem, to naditá peněženka, říkají si ziskuchtivá individua brouzdající jinak poklidnou Ostravou. Navíc Dánové prohlašují, že se přijeli hokejem bavit, tak jim to ještě vyšperkujeme, dodávají, když kují své dlouhoprsté pikle. Chcete příklad?

Do jednoho finského karavanu poklidně parkujícího na školním pozemku se vloupal neznámý poberta. Vzal si maličkosti - digitální fotoaparáty, nabíječky k mobilům a další tretky za padesát tisíc korun. Přímo v hotelu Imperial si kdosi půjčil ze šuplíku v pokoji 27 tisíc. Finský novinář jistě věří, že nezvaný host všechno poctivě vrátí. Jak jinak. Anebo tlačenice před a po utkání. Umíte si představit příhodnější podmínky pro chmatáky, lapky, kapsáře a jiné zručné pouliční šampióny? Ano, i to je světový hokejový svátek.

Jsou ale příběhy, které budí úsměv. Tak třeba jeden finský fanda ohlásil, že mu někdo v nočním klubu ukradl z bundy drobnou sumičku 75 tisíc korun. Překvapeným policistům den nato přišel říci, že už vystřízlivěl, nakoukl pořádně do batohu a postrádaný obnos v něm našel. Na jedné straně by vyšetřovatelé měli obrátit oči v sloup, ale na straně druhé jde o krásný příklad obyčejné a civilizací pozitivně dotčené slušnosti.

A další příklad plný akční poetiky. Opět Finsko, opět hokej a tentokrát v hlavní roli tramvaj. Turistka hned po vystoupení z vozu u ČEZ Arény prosila policisty, aby jí pomohli. V tramvaji nechala batoh a s ním celou radost ze šampionátu. Policisté v roli strážců dobrého jména české pohostinnosti nelenili, jali se elektrickou soupravu po trase číslo dva pronásledovat a batohu se nakonec úspěšně zmocnili. A odměna? Radostné spontánní objetí a slova díků.

Třetím příkladem může být polapení zloděje přímo v hotelu, kde se pokoušel vypáčit skříňku v šatně sauny. Pouty na rukou skončil bleskový zásah...

Jsou to střípky opravdu jako ze života. Ne všechny peníze se ale najdou nebo zachrání. Štěstím je, že policistů je všude kolem požehnaně, a že se člověk tak nějak přirozeně chová mnohem zákonněji. Dávejte pozor na všechno, co máte u sebe. I na tanečním parketu na Stodolní nebo kdekoliv při oslavách čehokoliv. Vás může totiž ona radost objímat policisty po úspěšném zásahu docela elegantně minout. No a bez peněz v kapse má puk na hrací ploše přece jen ještě temnější nádech.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.