Myšlenkové veletoče

24. červen 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Módním vlnám nepodléhají jen účesy, délka kalhot, tvar špičky bot či vzor na sukni, ale i různé společensky zaručené pravdy. Mimo jiné i reklamní kampaně, zejména ty na všelijaké potravinové doplňky. Mění se také názory na ideální jídelníček. Těmito myšlenkovými veletoči se v poznámce zabývá Petr Havránek.


0:00
/
0:00

Na světě existují rozličná "moudra", kterým téměř beze zbytku věříme a jimiž se, a to zcela dobrovolně řídíme. Mezi ně patří například různé zaručené pravdy a zkazky o jídelníčku, zcela zdravé stravě, kojenecké balené vodě anebo třeba léčebné metody, a to jak lidové, tak dokonale vědecky podložené. Čas od času se ale odehraje jakési moderní, ve dnešní době spíše post-moderní zemětřesení, které v podstatě veškeré s důvěrou přijímané informace převrátí, a mnohdy úplně naruby. Někdy bývají takovéto situace pro zasmání, někdy ale může jít třeba i o život. O zdravé stravě byly napsány stohy knih, odvysílány tisíce hodin v rádiích či televizi a to celé pokrývá nezměrná hromada barevných časopisů všech papírových a obsahových kvalit a cenových kategorií. Tyto články a příspěvky si potrpí na zaručené, bio, in a kdo-ví-co-ještě potraviny, nápoje, a potravinové doplňky, vesměs hrdě prezentovány jako léčiva. Tam se v jednom ročníku dočteme, že je potřeba pít denně mléko, protože obsahuje vápník a je prostě zdravé, v dalším ročníku ovšem nalezneme důsledné varování, ať nás ani nenapadne se dennodenně nalévat mlékem, protože je neuvěřitelně těžce stravitelné a zahleňuje, a vůbec, člověk není telátko, ani kůzle či jehně, pro které je tato bělavá tekutina primárně určena. Následuje - jezte zeleninu, obsahuje vitamíny versus nejezte zeleninu, obsahuje dusičnany, pijte naši balenou a jedině zaručeně křišťálově čistou vodu z těch a oněch hor a pramenů, kteréžto tvrzení vyvrací jiný článek rozebírající, že tyto vody jsou vlastně děsivě předražené, a všechno, jen ne zdravé, a vůbec nejlepší je pít vodu z kohoutku. Proti tomu kontruje vítězoslavné zjištění, jen proboha nepijte vodu z kohoutku, je v ní hodně chlóru a tak dále. Nejhorší je to ale s léky a potravinovými doplňky - tady výrobci s gustem využívají a zneužívají neduhů občany trápících a slibují zázračné účinky. A to třeba podezřelé placené inzeráty nabízející neuvěřitelný čaj (tobolky, pastilky, kuličky, pastu - a doplňte si v podstatě, co chcete) na hubnutí za pouhých (dosaďte si pětinu vašeho příjmu) na měsíční kůru. Nakonec zjistíte, že himalájská čajová směs je ve skutečnosti máta s heřmánkem z českých luhů a hájů, kuličky jsou cukrové, tobolky želatina s barvivem a tak dále. Svého času kdosi nabízel i jakési tajuplné mumio z Kyrgyzstánu či jiné exotické destinace - společným znakem těchto úžasných prostředků jsou také tisíce (samozřejmě smyšlených) děkovných dopisů typu - pan Jacobs Van Der Kulička z Kapského města nejen zhubnul 52 kilogramů, ale ještě díky magickému teplu našich tobolek vyhrál v loterii....A dalo by se takto pokračovat dále a dále. Ideální bude řídit se zdravým rozumem, a možná trochu také svým instinktem, či šestým smyslem. Krásné a pohodové ráno bez nesmyslů vám všem!

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.