Naďa Čvančarová: Knižní čtvrtky

14. říjen 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Autorka dnešní poznámky Naďa Čvančarová včera utrácela. Budiž jí k dobru to, že za knihy. Včera se u nás totiž poprvé konal Velký knižní čtvrtek.

Tak jsem včera ušetřila. Utratila jsem přitom, pravda, osm set korun, ale logiku to má. Dnes by mě ony ještě tiskařskou barvou vonící knihy přišly nejméně na tisícovku.

Nakladatelé s knihkupci totiž přišli s novým lákadlem a uspořádali pro čtenáře Velký knižní čtvrtek. Nejen že vydali najednou, v jeden den, deset žhavých titulů, ale v řadě velkých knihkupectví je prodávali s patnáctiprocentní slevou.

Projekt, inspirovaný už tradiční a oblíbenou akcí ve Velké Británii, tak vlastně startuje podzimní sezónu, která bývá především v předvánočním čase pro knihkupce tou nejzajímavější částí roku.

Tím, že přední česká nakladatelství vytáhla společně svá esa z rukávu, tak zároveň upozornila milovníky knih na to nejdůležitější, co ještě letos vyjde a co by si neměli nechat ujít.

Oněch deset knih, které se včera objevily na knihkupeckých pultech, je žánrově velmi různorodých. Každopádně jejich autoři jsou populární a slavní, ať už celosvětově anebo alespoň v na české poměry rozhodně.

O slovo se tak hlásí s novým historickým románem Umberto Eco, s detektivkou Jo Nesbo nebo kultovní Paulo Coelho. Stejně tak může vaši sbírku světové literatury obohatit první kompletní, třísvazkové vydání Souostroví Gulag Alexandra Solženicyna.

Z českých autorů si své příznivce jistě najdou také úvahy Tomáše Halíka, kniha rozhovorů s Jiřinou Šiklovou anebo třeba nové romány Petry Soukupové a Martiny Formanové.

Velký knižní čtvrtek vždy na podzim je tak podle mého pěkný nápad. Pokud se projekt ujme, přivítala bych také nějaké doprovodné akce, autorská čtení a besedy, které, bohužel, letos probíhají pouze v Praze.

A nápad se mi líbí i přesto, že mi asociuje dávné a neblaze proslulé knižní čtvrtky, kdy se lidé museli dobrých knih doslova doprošovat. Dnes se na knihy fronty stát naštěstí nemusí. Jediné důležité je, si mezi nimi dobře vybrat. Ale tak je to se vším.

autor: čan
Spustit audio