Nákyp z tvarohu a jablek
Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám přišel z Hnojníku od paní Felicie. Je to recept na nákyp z tvarohu a jablek.
Suroviny:
- 200 g jablek
- 250 g měkkého tvarohu
- 100 g cukru
- 50 g jemné krupice
- 2 vejce
- na špičku nože prášku do pečiva
- citrón
Postup:
1. Oloupaná, jemně nastrouhaná jablka zakapeme citrónem a promícháme s trochou jemně nastrouhané citrónové kůry.
2. Přidáme prolisovaný tvaroh, žloutky a cukr.
3. Promícháme, zahustíme krupicí s práškem do pečiva a nakonec už jen lehce vmícháme sníh z bílků.
4. Naplníme do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy a pečeme zvolna asi tři čtvrtě hodiny.
Nákyp podáváme s kompotem, nebo politý ovocnou šťávou.
Děkujeme paní Felicii za recept a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.