Velikonoční vajíčkový sýr

Máme tady maďarskou velikonoční specialitu. Svůj oblíbený recept na velikonoční vajíčkový sýr nám poslala paní Klára ze Skalice u Frýdku-Místku.

Suroviny:
- 1 l mléka
- 8 vajíček
- 1,5 polévkové lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- půl lžičky soli

Pokud chceme připravit vajíčkový sýr na slano, tak nedáváme cukr a soli dáme celou jednu kávovou lžičku.

Postup:
1. Dáme vařit mléko a přidáme rozšlehaná vajíčka, cukr a sůl. Za stálého míchání vaříme tak dlouho, až se udělají hrudky a z mléka zůstane žlutá voda.
2. Pak vezmeme sítko, dáme do něj utěrku a vylijeme do sítka obsah hrnce. Když trošku okape, tak vyndáme utěrku se sýrem, svážeme ji a pověsíme do druhého dne. Pozor, z utěrky bude samozřejmě ještě odkapávat.
3. Na druhý den pak sýr vyndáme a krájíme na kostky, které podáváme s uzeným a klobásou.

Prý je to výborné a paní Klára doslova píše: „U nás v Maďarsku nesmí tento sýr chybět na žádném velikonočním stole.“

Za velikonoční specialitu paní Kláře moc děkujeme a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.