Tatarák z brambor

Recept nám poslala paní Maria z Ostravy. A je to recept na bezmasou pomazánku na topinky.

Suroviny:
- 4 větší brambory
- 5 stroužků česneku
- 4 lžíce kečupu
- 1 lžíce worcestrové omáčky (event. sójové)
- 1 menší cibule
- 1 lžíce ostré hořčice
- 1 lžička slunečnicového oleje
- 1 žloutek
- několik kapek tabasca
- sůl
- mletý pepř
- sladká mletá paprika

Postup:
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vystydnout. Pak je oloupeme a najemno nastrouháme. Česnek utřeme se solí a mletým pepřem. Cibuli velmi jemně nakrájíme, vše přidáme k bramborám a promícháme. Pak přidáme tabasco, worcestrovou omáčku, hořčici, olej, kečup, vmícháme žloutek a dochutíme paprikou a vše důkladně promícháme, případně ještě dochutíme.

Paní Maria píše, že k dochucení můžeme použít i další ingredience, podle vlastní chuti – sladkou smetanu, majonézu, rajský protlak, nebo třeba nasekanou pažitku a další koření, například pálivou papriku.

Dejte si ale pozor na to, ať to nepřeženete s ostrostí pomazánky – pálivých ingrediencí je tam několik, raději je přidávejte po troškách a podle vlastní chuti.

Paní Maria píše, že tento „tatarák z brambor“ lze podává nejen na topinkách, ale i na opečených toustech, nebo jako podklad na obložených chlebíčcích.

Děkujeme za recept a jako odměnu posíláme paní Marii tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.