Novoroční čočka
Podle paní Vlastimily z Českého Těšína si dnes uvaříme novoroční čočku. Paní Vlasta píše, že je čočka symbolem hojnosti, proto by se měla jíst na Nový rok, aby se nám v domě držely peníze.
Suroviny:
- 2 vepřové nožičky (můžeme přidat i vepřové koleno)
- kvalitní červené víno
- asi 250 g čočky (zelené i červené)
- 1 kostka bujónu
- cibule
- česnek
- bobkový list, nové koření, tymián, nahrubo umletý pepř, zázvor, sůl
- sušené švestky (může být i sušený banán, sušené meruňky, rozinky, mrkev)
Postup:
Nožičky (případně i koleno) zalijeme červeným vínem, aby byly ponořené. Přidáme koření, celou cibuli a celé stroužky česneku, osolíme, doplníme spařeným ovocem, dochutíme kostkou bujónu a pozvolna vaříme několik hodin (až se maso uvolní od kostí).
Vytáhneme kosti, maso nakrájíme a vložíme zpět. Doplníme přebranou a opranou zelenou čočkou a povaříme.
Až čočka změkne, přidáme červenou a necháme projít varem.
Podáváme teplé.
Děkujeme paní Vlastimile za recept a posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky!
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka