Domácí trdelník
Určitě jste už někdy v ulicích šli kolem stánku s takzvaným trdelníkem. Recept původně pochází z Rumunska, ale vy si ho doma můžete vyrobit snadno a hlavně – daleko levněji, píše nám paní Maruška z Opavy a taky posílá recept.
Suroviny:
- 250 ml mléka
- 3 lžíce cukru moučka
- 80 g tuku
- 2 ks vajec
- 42 g droždí
- 500 g polohrubé mouky
- skořicový cukr na obalení
Postup:
Ze surovin připravíte běžné kynuté těsto. Po jeho vykynutí rozdělíte na 10 kusů, z nichž uválíte tenké žížaly. Ty pak namotáte na zavařovací lahve obalené alobalem, zámotek potřete bílkem a dáte péct při 180 °C asi na 10 minut. Po vytažení ještě horké obalíte ve skořicovém cukru a vlažné sundáte ze sklenic. Můžete konzumovat.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.