Perník podle pana Miroslava

Pan Miroslav z Českého Těšína píše, že jde o rychlý recept vhodný třeba ve chvíli, kdy se vám nečekaně ohlásí hosté, a vy nemáte napečeno.

Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 prášek do perníku
- 0,5 l mléka
- 0,2 l oleje
- 1 lžíce kaka
- 1 lžíce marmelády
- 2 vejce

Postup:
Do mísy dáme půl kila hladké mouky, 20 deka cukru (část nebo všechen můžeme podle chuti nahradit medem), jeden kypřící prášek do pečiva, jeden kypřící prášek do perníku, půl litru mléka, dvě deci oleje, lžíci kakaa, lžíci pikantní marmelády nebo povidel (mohou být i rozinky v rumu nebo sušené švestky ve slivovici, fantazii se meze nekladou) a dvě vejce.

Vše důkladně promícháme, nejlépe metličkovým mixerem, vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme ve vyhřáté troubě.

Hotový perník můžeme dle chuti dozdobit nebo podávat jen tak.

Přejeme dobrou chuť a panu Miroslavovi posíláme odměnu, tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.