Perník podle pana Miroslava
Pan Miroslav z Českého Těšína píše, že jde o rychlý recept vhodný třeba ve chvíli, kdy se vám nečekaně ohlásí hosté, a vy nemáte napečeno.
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 prášek do perníku
- 0,5 l mléka
- 0,2 l oleje
- 1 lžíce kaka
- 1 lžíce marmelády
- 2 vejce
Postup:
Do mísy dáme půl kila hladké mouky, 20 deka cukru (část nebo všechen můžeme podle chuti nahradit medem), jeden kypřící prášek do pečiva, jeden kypřící prášek do perníku, půl litru mléka, dvě deci oleje, lžíci kakaa, lžíci pikantní marmelády nebo povidel (mohou být i rozinky v rumu nebo sušené švestky ve slivovici, fantazii se meze nekladou) a dvě vejce.
Vše důkladně promícháme, nejlépe metličkovým mixerem, vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme ve vyhřáté troubě.
Hotový perník můžeme dle chuti dozdobit nebo podávat jen tak.
Přejeme dobrou chuť a panu Miroslavovi posíláme odměnu, tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.