Nepečené vánoční pralinky

Máte rádi sladké? V tom případě si určitě přijdete na své, když vyzkoušíte recept, který nám do Ostravské rozhlasové rodinky poslala paní Eva Lachová z Moravské Ostravy. Poradí nám, jak vyrobit nepečené vánoční pralinky.

Suroviny:
- 150 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 200 g bílé čokolády
- 300 g dětských piškotů
- 100 g mandlí
- 3 lžíce rumu
Na polevu a ozdobu
- 200 g hořké čokolády
- 50 g bílé čokoládové polevy
- 100 g oloupaných mandlí

Postup:
1) máslo utřeme a moučkovým cukrem do pěny. Bílou čokoládu opatrně rozpustíme ve vodní lázni a lehce vmícháme do utřeného másla. Piškoty rozdrtíme najemno, mandle oloupeme, nasekáme nadrobno a vše vmícháme do máslové hmoty. Na závěr přidáme rum, hmotu dobře promícháme a necháme asi 30 minut odležet v chladu.
2) Z odleželé hmoty vyválíme plát o tloušťce asi 1,5 cm. Nakrájíme ho na menší čtverečky a vložíme zpět do lednice, kde je necháme asi dvě hodiny ztuhnout a vychladit.
3) Hořkou i bílou polevu rozpustíme každou zvlášť ve vodní lázni. Vychlazené čtverečky potahujeme jednotlivě v hořké polevě. Necháme je okapat a ztuhnout. Vršek pralinek přestříkáme rozpuštěnou bílou čokoládovou polevou a dozdobíme mandlí.

Paní Evě Lachové děkujeme za recept a za odměnu posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.