Škvarkový závin s povidly
Pan Jiří z Kravař poslal recept na škvarkový závin s povidlovou náplní. Je to u nich v rodině tradiční recept, pan Jiří ho zná od babičky své manželky.
Suroviny:
- 3 vejce
- 150 g cukru krupice
- 200 g nesolených vepřových škvarků
- 1 prášek do pečiva
- 3 až 4 lžíce mléka
- mouka (množství je závislé na tučnosti škvarků)
- povidla (větší kelímek)
- rum
- skořice
Postup:
Škvarky rozmixujeme nebo pomeleme na masovém strojku. Smícháme s vejci, cukrem, práškem do pečiva a mlékem. Rozmícháme a přidáme mouku – takové množství, až vytvoříme těsto k rozválení. Množství mouky je závislé na tučnosti škvarků. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a každý díl pěkně rozválíme a potřeme.
A teď budeme potřebovat povidla, do kterých přidáme trochu rumu a skořici a promícháme. To je naše náplň.
Z těsta a povidlové náplně uděláme dvě rolády, jejich konce přitiskneme, aby náplň nevytékala. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova na 180 °C asi 20 minut.
Po upečení necháme ještě škvarkový závin odležet. Pan Jiří píše, že dobře krájet se dá nejdřív po 12 hodinách.
Panu Jiřímu posíláme do Kravař tričko Ostravské rozhlasové rodinky a jako bonus za fotku i zbrusu nový cd singl Karla Gotta a skupiny No Name.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.