Fazole na paprice
Dnes budeme vařit podle pana Josefa Dudáše z Bohumína. Napsal, že toto jídlo rád rodině servíruje a je za něj chválen. Doufá, že pokrm zachutná i naší rozhlasové rodince.
Suroviny:
- 400 g fazolí
- 40 g másla
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 lžíce mouky
- 1 cibule
- 1 lžíce papriky
- sůl
Postup:
1, Propláchnuté a namočené fazole uvaříme do měkka tak, aby nezbylo mnoho vývaru, a osolíme je.
2, Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, zasypeme paprikou, přidáme k fazolím a rozmícháme se smetanou, do které jsme přidali mouku.
3, Necháme ještě 10 minut zvolna dusit.
Podáváme k vařenému masu a doplníme salátem z čerstvé zeleniny.
Děkujeme panu Josefovi a posíláme mu odměnu - tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.