Kynuté ovocné knedlíky

Věříme, že vám přijde vhod recept na domácí kynuté ovocné knedlíky. Do Ostravské rozhlasové rodinky ho poslala paní Erika Kurková ze Štěpánkovic na Opavsku.

Suroviny:
- 400 g mouky
- 1 žloutek
- 1 celé vejce
- citronová kůra
- vanilkový cukr
- 50 g másla
- půl kostky droždí
- 2 dcl mléka

Postup:
1. Do mouky dáme žloutek, celé vajíčko, citronovou kůru a vanilkový cukr.
2. V mléce rozpustíme máslo, rozmícháme droždí s trochou cukru a vše vlijeme do mouky.
3. Zpracujeme těsto, které necháme kynout.
4. Z vykynutého těsta vyrábíme kuličky, které plníme ovocem, ale také třeba povidly nebo tvarohem.
5. Hotové knedlíky dáme vařit v páře na 12 minut.

Na talíři si můžete knedlíky dochutit podle libosti.

Paní Erice Kurkové ze Štěpánkovic děkujeme za recept a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.