Domácí jogurtové nanuky s lesním ovocem
Recept pro horké letní dny nám poslala paní Jiřina z Frýdlantu nad Ostravicí. Paní Jiřina píše, že tyto domácí nanuky milují hlavně její vnuci, ale pochutnají si na nich i další členové rodiny. Nejlepší je připravit si dostatečnou zásobu této pochoutky do mrazáku, a když přijdou velká vedra, tak pak už stačí jen sáhnout.
Suroviny (na 6 nanuků):
- hrnek lesního ovoce (borůvek, malin, ostružin, lesních jahod)
- 250 g řeckého jogurtu
- 3 lžíce cukru krupice
- lžičku citrónové šťávy
Postup:
1. Smícháme jogurt s polovinou cukru a s citrónovou šťávou a necháme chvíli odležet, aby se cukr rozpustil.
2. Lesní ovoce rozmixujeme se zbylým cukrem a po rozmixování ovoce ještě můžeme přecedit přes plátno, pokud nechceme mít v nanuku drobná semínka, která tak ráda „lezou do zubů“.
3. Do tvořítek na nanuky dáme vždy jednu lžíci jogurtu a jednu lžíci ovoce a tak to střídáme, až tvořítka naplníme a lžičkou trochu vrstvy propojíme.
4. Dáme do mrazáku a necháme minimálně několik hodin mrazit.
Děkujeme paní Jiřině za recept a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.