Sirup z červené řepy
Tento recept nám poslala naše věrná posluchačka paní Hanka z Rychvaldu. Ta se sirup z červené řepy naučila připravovat kdysi od své maminky. Prý je výborný, tak si ho v Ostravské rozhlasové rodince připravme také.
Suroviny:
- 1 kg červené řepy
- 2 kg cukru
- 1 lžička kyseliny citronové
- 2 lžíce šťávy z citronu
- 1 kus malinové tresti
- 2 litry vody
Postup:
1. Syrovou řepu nastrouháme, dáme do 2 litrů vody a vaříme půl hodiny.
2. Poté ještě necháme ve vodě 2 hodiny louhovat.
3. Pak scedíme, přidáme cukr, kyselinu citronovou, šťávu z citronu a malinovou tresť.
4. Mícháme, až se vše rozpustí.
5. Nalijeme do sklenic a dáme do chladu.
Paní Hanka píše, že sirup dělala naposledy loni a opět neměl chybu, takže nepochybujeme, že ho určitě připraví i letos.
Děkujeme paní Hance a posíláme jí odměnu. Tričko už od nás má, tak posíláme CD s pěknými písničkami.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.