Domácí jahodová zmrzlina
Dnes si společně připravíme jahodovou zmrzlinu podle návodu paní Jiřinky z Nového Jičína. Píše, že má dvě verze - dětskou bez alkoholu a pak pro dospěláky s jahodovým likérem. Výborné jsou prý obě.
Suroviny:
- 200 g čerstvých jahod
- 50 g cukru moučky
- 175 g plnotučného bílého jogurtu
- 100 g smetany ke šlehání
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce jahodového likéru (do verze pro dospěláky)
Na zdobení:
- čokoláda
- šlehačka
- čerstvé jahody
Jahody umyjeme, zbavíme lístků a necháme oschnout. Pak je rozmixujeme, dále vmícháme cukr a jogurt. Ochutíme citronovou šťávou a případně i likérem a vmícháme ušlehanou smetanu. Promíchanou směs dáme do misky nebo do vaničky a vložíme do mrazáku minimálně na 2 hodiny, aby byla zmrzlina skutečně zmrzlá.
Poté podáváme. Pokud chceme ze zmrzliny udělat i malý pohárek, tak ještě použijeme šlehačku, ozdobíme čerstvými jahodami a strouhanou čokoládou. Dobrou chuť!
Paní Jiřince děkujeme a posíláme jí odměnu - tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka