Salát z červené řepy
Přestože se v mnohých rodinách zdaleka vyhýbají třeba červené řepě, v rodině paní Zdeňky Lachovcové z Krnova ji mají rádi, napsala nám v dopise. Dodala, že k tomu, aby červená řepa chutnala dětem je třeba jediného – dobře ji ochutit a spojit s jinými surovinami.
Suroviny:
- sterilovaná červená řepa
- strouhaný křen
- tvaroh
- velká lžíce majonézy
- sůl
- pepř
Postup:
Červenou řepu nejprve slijte, nálev nechejte okapat, a to raději déle, aby případné zbytky nálevu salát příliš nezředily. V případě, že je řepa na kostky, doporučuje ji paní Zdeňka nasekat na menší kousky. Jestliže je nastrouhaná, použijte ji, takovou, jaká je.
Do odkapané řepy přidejte polévkovou lžíci křenu, stejné množství majonézy (nebo tatarky), jeden celý tvaroh, podle potřeby osolte, případně i opepřete. Nezapomeňte ale, že samotný nálev červené řepy už je osolený. Pokud máte doma čerstvou pažitku, můžete ji nasekanou do salátu také přidat.
Vše důkladně promíchejte, nechejte v chladu hodinu odležet a podávejte, nejlépe s celozrnným pečivem. Chutná opravdu výborně.
Paní Zdeňce děkujeme za recept a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.