Limonáda z květů černého bezu
Dnešní recept jsme dostali od paní Mirky z Havířova. Černý bez ještě stále kvete, tak si řekněme, jak z nich připravit lahodný a osvěžující nápoj.
Suroviny:
- 5 velkých květů bezu
- 400 g cukru krupice
- 1 citrón
- 5 litrů vody
Postup:
1. Květy bezu nejprve přebere a opláchneme. Citron zbavíme kůry, dužinu nakrájíme na kolečka a zbavíme pecek.
2. Vodu s cukrem dáme převařit. Až voda vychladne, nalijeme ji do demižonu nebo velké sklenice a přidáme květy černého bezu a citron.
3. Hrdlo zakryjeme a nápoj necháme několik dní vyluhovat při pokojové teplotě.
4. Po pěti až sedmi dnech přelijeme do menších lahví a dáme vychladit do sklepa nebo chladničky.
Nejlepší je prý tato limonáda, když už začíná perlit, podáváme ji samozřejmě vychlazenou.
Paní Mirce děkujeme za recept a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka