Pampeliškový med
Paní Miluše Kallayová nám poslala návod, jak si vyrobit pampeliškový med, který vám pak přijde vhod hlavně v zimních měsících. Paní Miluška píše, že ho dělá každoročně už 30 let. Tento recept kdysi dostala do své tchýně. A pozor, právě teď je nejvhodnější čas na sběr rozkvetlých pampelišek.
Suroviny:
- 200 květů pampelišek
- 1 pomeranč
- 1 citron
- 1 kg cukru krupice
Postup:
Květy propláchneme ve studené tekoucí vodě, poté je povaříme 15 minut spolu s kolečky nakrájeného pomeranče a citrónu v jednom litru vody. Pak necháme v hrnci 24 hodin louhovat.
Po 24 hodinách vše scedíme přes plátýnko, přisypeme 1 kg cukru a vaříme za občasného míchání vařečkou asi 1 hodinu. Pokud chcete med hustější, vařte déle. Po zhoustnutí už plníme do menších sklenic a zavřeme víčkem.
Paní Miluška píše, že během pampeliškové sezóny dělá tento med ze čtyř i pěti dávek. A z jedné dávky naplní asi pět přesnídávkových skleniček.
Děkujeme paní Milušce a jako odměnu jí posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.