Perníkový povidlový závin

Na své přijdou všichni milovníci sladkého. Upečeme si totiž perníkový povidlový závin, a to podle receptu, který nám do Ostravské rozhlasové rodinky poslala paní Lenka z Bohumína.

Suroviny:
- 300 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 1 lžíce kakaa
- 1 vejce
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce rumu
- 4 lžíce mléka
- prášek do perníku
- povidla a mandle

Postup:
1. Vypracujeme těsto a necháme 1 hodinu odležet.
2. Těsto rozdělíme na poloviny, rozválíme na 4 mm silné pláty, potřeme povidly a posypeme mandlemi.
3. Svineme do rolády, dáme na plech a potřeme vejcem.
4. Pečeme na 180 °C asi 30 minut.

Děkujeme paní Lence za recept na perníkový povidlový závin a posíláme jí odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.