Pštrosí vejce
Paní Eva a pan Zdeněk Rekovi ze Studénky poslali jejich oblíbený recept na pštrosí vejce. Nejde ale o skutečná vejce od pštrosů, je to pouze název pro slepičí vajíčka uvařená natvrdo a obalená a upečená v masové směsi.
A víte, kdy ho paní Eva s panem Zdeňkem skoro vždy využijí? Těsně po Velikonocích. Budeme totiž potřebovat 8 až 9 vařených vajíček, což můžou být ta vejce, která si buď přineseme z koledování, nebo nám zbydou po kolednících doma. Takže až budete po Velikonocích přemýšlet, co udělat s vařenými vajíčky, vzpomeňte si na pštrosí vejce.
Suroviny:
- 1 kg mletého masa (půl kila vepřového a půl kila hovězího)
- 8 až 9 vajec vařených natvrdo
- 1 syrové vejce
- mladá jarní cibulka i s natí
- 1 větší cibule
- 1 lžíce hořčice
- špetka majoránky
- drcená chilli paprička (pokud nemáte rádi ostřejší jídla, tak nemusí být)
- malá naběračka vody
- malá naběračka smetany
- hrst strouhanky
- sůl a pepř
Postup:
Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme lžíci hořčice, spojíme jedním syrovým vejcem a osvěžíme nasekanou mladou cibulkou i s natí. Důležité je masovou směs dobře spojit, aby kolem vajec pevně držela a nerozpadla se při pečení. Na to je dobrá přidaná malá naběračka vody a smetany do masa. Maso tekutinu nasaje a hmota se stane velmi soudržná a tvárná.
V každém případě je potřeba trochu zahustit strouhankou a masovou směs propracovat pěkně v rukách. Nejlépe poválet a poházet na pracovní desce. Potom v dlani rozmáčkneme dostatečně velkou masovou placku. Doprostřed posadíme vařené vejce a v dlani ukoulíme takzvané pštrosí vejce. Oválíme ve strouhance a můžeme sázet do připraveného pekáče jedno pštrosí vejce za druhým.
Do pekáče je dobré rozkrájet jednu syrovou cibuli na kolečka a na cibulovou výstelku maso posadit. Máme záruku, že se nám nepřichytne a masové koule zůstanou i po upečení neporušené. Potom stačí podlít malým množstvím vody a zasunout do horké trouby.
Pečeme 45 minut ve 190 °C. K samotnému pečení ještě dodejme, že není potřeba podlévat ani pečící nádobu přikrývat. Vypeče se chutná šťáva, kterou můžete nechat ladem (bude to dietnější) nebo závěrem přelévat své porce rozkrojených pštrosích vajec, protože tak vypadají nejpůvabněji.
Posílejte nám své jarní nebo Velikonoční recepty. Určitě by nás zajímalo, jestli máte u vás v rodině nějaký oblíbený velikonoční recept, nebo co pro vás znamená jaro na talíři.
Děkujeme paní Evě a panu Zdeňkovi ze Studénky za recept! Jako odměnu jim posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky z naší nové sady.
Recepty (nejlépe i s fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka