Velikonoční nádivka

Na naši výzvu, abyste nám do pořadu Ostravská rozhlasová rodinka posílali vaše oblíbené jarní a velikonoční recepty, zareagovala jako první paní Dobroslava Šelongová z Jistebníku. Napsala nám, jak se u nich dělá velikonoční nádivka. A pozor, pro jednu ze surovin se budeme muset nejprve vydat někam ven!

Suroviny:
- 100 g kopřiv
- 100 g čerstvého mladého špenátu
- 3 vejce
- 200 g vařeného uzeného masa
- 4 rohlíky
- 100 ml mléka
- sůl
- mletý pepř
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce strouhanky (na vysypání formy)

Postup:
Špenát očistíme, spaříme ve vroucí vodě a ihned zprudka ochladíme studenou vodou. Špenát a umyté kopřivy necháme v cedníku okapat a pak je nasekáme najemno.

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Uzené maso a rohlíky nakrájíme na větší kostky. Rohlíky nasypeme do mísy, pokapeme mlékem a promícháme se žloutky. Ke zvlhčeným rohlíkům přidáme uzené maso a špenát s kopřivami. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do směsi, kterou podle chuti osolíme a opepříme.

Vezmeme zapékací formu, pečivě ji vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Dáme do ní nádivku a povrch uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 40 minut.

Upečenou nádivku necháme vychladnout, nakrájíme na plátky a podáváme.

Paní Dobroslava píše, že u nich v rodině je tato velikonoční nádivka tradičním pokrmem a dávají si ji vždy na Bílou sobotu, když přijdou domů z kostela.

Děkujeme paní Dobroslavě za recept a posíláme jí odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Jsme zvědaví na další vaše oblíbené jarní nebo velikonoční recepty, tak nám je pošlete, naše nová trička už na vás čekají jako dárky!

Pište Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo