Moučník "Oliž prst"

Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku vybíráme z dopisu paní Evy Veličkové z Nového Hrozenkova. A určitě potěšíme všechny, kteří mají rádi sladké. Společně totiž upečeme moučník, který paní Eva nazvala „Oliž prst“.

Nejprve upečeme piškot:

Vezmeme 5 žloutků a 10 dkg cukru a třeme do pěny. Přidáme 1 lžíci kakaa, 5 lžic teplé vody, 10 dkg polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva a sníh z 5 bílků. Těsto dáme na plech a upečeme.

Teď si připravíme krém:

Vezmeme 1/4 litru mléka, jeden puding, 3 žloutky, vše uvaříme a necháme vychladnout. Přidáme 1 máslo, 10 dkg cukru a trochu rumu a vše dobře ušleháme.

Nakonec ještě vyšleháme sníh:

3 bílky a 15 dkg cukru šleháme nad parou.

A teď už je to jednoduché - krém dáme na piškot, necháme ztuhnout a pak potřeme sněhem a posypeme strouhanou čokoládou.

Paní Eva píše, že výsledek je opravdu výborný. A proč se to celé jmenuje „Oliž prst“? To by nám musela prozradit paní Eva, ale všichni asi tušíme... Ověřit si to můžeme při přípravě této sladké dobroty. Ale jak to tak bývá, nic se nemá přehánět, čím víc krému při přípravě olížeme z prstů, tím méně ho pak budeme mít na piškotu.

Děkujeme paní Evě z Nového Hrozenkova a jako odměnu jí posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky a roční předplatné časopisu 100+1 Historie.

Připomínáme také adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.