Zapečená cuketa s vepřovým masem
Recept paní Lucie Grainerové z Třince pro Ostravskou rozhlasovou rodinku je na zapečenou cuketu s vepřovým masem. Receptů, ve kterých se vyskytuje jako jedna z hlavních ingrediencí cuketa, nám posíláte docela hodně. Pokud budeme někdy v budoucnu z vašich receptů sestavovat knihu, tak cuketě může být určitě věnována samostatná kapitola.
Suroviny:
- 1,5 kg cukety
- 1,2 kg mletého vepřového masa
- grilovací koření
- vegeta
- voda
- alobal
Postup:
Cukety očistíme, ale slupku neodstraňujeme a jednotlivé cukety podélně rozkrojíme vždy na dvě části, ze kterých vybereme vnitřek a připravíme si vlastně takové malé cuketové vaničky, do kterých budeme dávat masovou náplň.
Tu si ale musíme nejprve připravit. Do mletého masa dáme grilovací koření a trochu vegety. Promícháme a vkládáme do rozkrojených cuket. Ty naskládáme na pekáč, na který nalijeme trochu vody a přikryjeme alobalem. Pečeme 2 hodiny na 150 °C. Patnáct minut před upečením sundáme alobal.
Podáváme s bramborovou kaší a kyselou okurkou.
Děkujeme paní Lucii z Třince za recept a jako odměnu jí posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky a CD album Miroslava Žbirky s názvem Miro.
Připomínáme také adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.