Domácí eidam
Tento recept nám poslala paní Emílie Turyová z Nýdku. Paní Emilka nám radí, jak vyrobit chutný a hlavně zdravý domácí eidam.
Suroviny:
- 1 litr mléka
- 1 kg hrudkovitého tvarohu (ne měkký)
- 1 rovná polévková lžíce soli
- 1 rovná polévková lžíce jedlé sody
- 100 g másla
- 1 vejce
Postup:
Mléko svaříme, do horkého rozdrobíme tvaroh, dobře promícháme a ještě prohřejeme. Necháme trochu vychladnout a přecedíme přes cedník. Do vykapaného tvarohu dáme sůl, jedlou sodu a vejce a opět dobře promícháme.
V kastrolu rozehřejeme 100 g másla, vmícháme tvaroh a vše dohromady tavíme za stálého míchání v parní lázni. Pokud máte dobrý hrnec s nepřilnavým povrchem, není parní lázeň nutná. Když je sýr hladký a lesklý, vyklopíme ho do libovolné formy a necháme ztuhnout.
Sýr je po vychladnutí vláčný a skvěle chutná. Konzumujeme samotný, nebo použijeme všude tam, kde běžný tvrdý sýr.
Děkujeme paní Emilce z Nýdku a přejeme dobrou chuť!
Recepty můžete posílat mailem na adresu richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou k nám do Českého rozhlasu Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.